Sunday 18 December 2011

Fotoğrafın Tarihçesi Güncel Kaynaktan

Fotoğraf kelimesi nereden gelmiştir? İlk fotoğraf ne zaman, kim tarafından nasıl çekilmiştir? Bu soruların cevaplarını merak eden okuyucularımız için bu giriş yazısını hazırladık. Zamanla tarihçe kısmını daha da genişleteceğiz.

Fotoğraf kelimesi, Yunanca ışık anlamına gelen ‘phos’ ve çizim anlamına gelen ‘graphis’ kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur; ‘ışıkla çizmek’ anlamına gelir.
Fotoğrafçılık merakı, fotoğraf çekmeye yarayan cihazların ve cep telefonlarının da yardımıyla giderek artan bir ivmeyle yaygınlaşmaktadır. Fotoğraf çeken cihazların en basitinden en karmaşık olanına kadar dijitalleşmesi, kullanımının kolaylaşması ve herkesin alabileceği fiyatlara gerilemesi ile ‘fotoğrafçı’ sayısında da ciddi bir artış olmuştur. Peki deklanşöre basmak ya da pahalı bir DSLR almak fotoğrafçı olmak için yeterli midir? Şüphesiz ki değildir; yeni teknolojiler, teknik olarak kaliteli sonuçlar üretilmesini daha kolay hale getirmiş olsa da, iyi bir fotoğraf için teorik ve pratik bilgi birikimi şarttır.

Işıkla çizmek deyişinden fotoğraf için en önemli aracın ışık olduğunu anlayabiliriz. Işık olmadan fotoğraf olmaz, bu durumda fotoğrafçının ilk önce ışığı iyi tanıması gereklidir ama bu da tek başına yeterli değildir. Fotoğrafçı ışığın yanı sıra fotoğrafı çektiği ekipmanının teknik özelliklerine hakim olmalı, estetik ve kültürel bilgi birikimini de etkili bir şekilde fotoğraf üretme sürecinde kullanabilmelidir.

Fotoğrafın Çok Kısa Tarihçesi:
Thomas Wedgwood (1771-1805) kalıcı malzeme üzerine görüntü kopyalamayı düşünen ve bunun için bir yöntem geliştiren bir bilim insanıdır. Wedgwood’un çocuk eğitim yöntemlerine olan ilgisi ve bu alandaki çalışmaları, onu çocukların en etkili öğrenmeyi görsel yoldan gerçekleştirdiği sonucuna ulaştırdı. Bu sonucu pratiğe dökmek için ışık kullanarak kalıcı görüntüler elde etme deneylerine başlamıştır. 1790′larda gümüş nitratla kaplanmış bir kağıda belli nesnelerin şekillerin lekesini pozlamayı ve oluşan görüntüyü karanlık odada saklamayı başarmıştır. Tekrarlanabilen bu yöntem filmli fotoğrafçılığının doğumudur. Wedgwood’un genç yaşta ölümü tekniğini geliştirmesine engel olmuştur.
İlk kalıcı fotoğraf 1825 yılında Fransız mucit Nicéphore Niépce tarafından oluşturulmuştur ama pozlama 8 saat sürdüğü için pratik kullanımdan uzaktır. Niépce, gümüş bileşenlerini kullanarak Louis Daguerre ile araştırmalarına devam etmiştir. 1833′de Niépce’nin ölümü ile Daguerre çalışmaları tek başına sürdürmüş ve günümüzde ilk fotoğraf olarak kabul edilen çalışma ise Louis Daguerre tarafından 1839 yılında Paris’te bir sokağı fotoğraflarken ayakkabısını parlatmak için duran bir vatandaşı fotoğraflaması ile olmuş ve Fransa tarafından Fransızların dünyaya armağanı olarak duyurulmuştur.
Bu fotoğrafta aslında daha fazla insan var ancak pozlama süresi uzun olduğu için, hareket eden insanlar fotoğrafta çıkmamış. Ayakkabı boyatan kişi ise durduğu için fotoğrafta yer alabilmiş.

KAYNAK :
Medyum
Medyum Hoca
vefk
Buyu Nedir

No comments:

Post a Comment